Activiteiten en evenementen

Op jonge leeftijd wordt al verwacht dat jongeren zich oriënteren op hun toekomstig beroep. Alleen met een juist beeld van beroepen kunnen zij die keuze maken. Stichting Beleef je Beroep werkt lokaal samen met onderwijs, bedrijfsleven, gemeente en provincie om belevenissen te organiseren rondom beroepenoriëntatie.

Voorbeelden van onze diensten zijn bedrijfsbezoeken, beroependagen en gastlessen.

Ook organiseert Stichting Beleef je Beroep de regionale FIRST®LEGO® League.

FIRST®LEGO® League

Teamwork, computers, techniek en spanning! Dat zijn de pijlers onder de ‘The FIRST®LEGO® League’.  Jongeren van 8 tot 15 jaar gaan  onderling de strijd aan met zelf geprogrammeerde en gebouwde Lego-robots. De winnaar van de regiofinale gaat naar de Beneluxfinale…  En misschien wel naar de Wereldfinale, want wereldwijd doen uit 82 landen meer dan 240.000 kinderen mee!

Deelnemende teams ontvangen in september hun missieset en projectopdracht om toe te werken naar de regiofinale eind november of december. Met die robot moeten ze een aantal opdrachten uitvoeren op de wedstrijdtafel. Bovendien doen de kandidaten in teamverband onderzoek naar de maatschappelijke rol van techniek en technologie in de samenleving. De prestaties van de leerlingen worden beoordeeld door juryleden uit het regionale bedrijfsleven en onderwijs.

Aanbeveling Regieraad Techniek Flevoland
De Regieraad Techniek Flevoland betuigt steun aan het evenement First LEGO League dat door Stichting Beleef je Beroep wordt georganiseerd: “Met deelname aan de FIRST® LEGO® League halen scholen, verenigingen en clubs een indrukwekkende onderwijsuitdaging in huis rondom automatiseren, techniek en projectmatig werken” (lees meer)

BERICHTEN:

Regiobijeenkomsten First Lego League

FLL gaat ‘Into Orbit’… Voorjaar 2018: Regiobijeenkomsten First LEGO League Terwijl het ‘Hydro Dynamics’ seizoen nog volop bezig was, maakte de internationale First LEGO League organisatie het thema voor 2018-2019 bekend. Met ‘Into...

IMPRESSIE VAN DE FIRST LEGO LEAGUE:

Gastlessen

Laat eens een les verzorgen door een bedrijf bij u uit de regio. Ondernemers laten graag zien wat ze doen en welke beroepen er in het bedrijf zijn terug te vinden. Een leuke les met presentatie en interactie.

BERICHTEN:

IMPRESSIE VAN GASTLESSEN:

Beroependag

Met een beroependag of -festival haalt u uiteenlopende beroepen uit een specifieke sector de school in. Lokale bedrijven laten de leerlingen het beroep beleven aan de hand van workshops, proefjes en opdrachten. De leukste manier van leren!

Stichting Beleef je Beroep organiseert beroependagen voor leerlingen van het basis- en voortgezet -onderwijs met als doel ze kennis te laten maken met beroepen uit de sector. Dat kan techniek zijn, de zorgsector, of bijvoorbeeld de creatieve industrie. Dit doen we door een dag te organiseren waar bedrijven, opleidingen en landelijke organisaties voor uitgenodigd worden om een aantal workshops of presentaties te geven.

Zo kan een beroepend er uit zien… Leerlingen uit een bepaalde doelgroep (bijvoorbeeld BB/KB of GL/TL) worden in groepen van maximaal 25 verdeeld en volgen een carrousel van workshops (30 – 60 minuten per workshop). De aard van de workshops is altijd gerelateerd aan de doelgroep en het thema en gericht op het “zelf doen en beleven”. Voor de presentaties worden jonge beroepsbeoefenaars (rolmodellen) uitgenodigd die vertellen over hun opleiding en werk in de betreffende sector. De dag wordt altijd centraal afgesloten, waarbij ook direct een evaluatieformulier wordt ingevuld.

BERICHTEN:

Techniekdagen ’t Gooi

Leerlingen basisonderwijs aan de slag tijdens workshops moderne technologie bij Vitusmavo Naarden.

IMPRESSIE VAN BEROEPENDAG:

Bedrijfsbezoeken

Bezoek met leerlingen een aantal bedrijven en ontdek de variatie van beroepen die er te vinden zijn. Wat wil jij later worden?

De bedrijven laten de leerlingen zo kennis maken met het werk, de sfeer en de mogelijkheden in hun sector. Zo vergroten zij de kans dat leerlingen bewust en gemotiveerd voor hun branche kiezen. Bovendien zijn er in elk bedrijf functies en werkzaamheden die minder bekend zijn, maar toch interessant kunnen zijn en tijdens het bedrijfsbezoek ook in beeld komen.

Het bezoek aan een bedrijf en de kennismaking met de beroepen die daar zoal zijn, heeft niet alleen tot doel dat leerlingen beroepen zien waarbij hij of zij denkt “dat wil ik ook!”, maar kan er ook toe leiden dat de leerling denkt “dat wil ik zeker niet!”. Ook deze conclusie is van belang bij de beroepskeuze en/of het samenstellen van een vakkenpakket.

Binnen het concept dat de stichting Beleef je Beroep heeft ontwikkeld krijgt de voorbereiding van het bezoek veel aandacht. Niet alleen voor de bedrijven, maar zeker ook voor de scholen. De leerlingen verdiepen zich, aan de hand van een werkboek, in het bedrijf en de beroepsmogelijkheden die daar zijn. Ook bereiden zij zich voor op een interview dat ze bij een of meerdere werknemers af gaan nemen. Een bedrijfsbezoek volgens dit concept bestaat niet alleen uit een rondleiding, maar is opgebouwd uit meerdere activiteiten, waardoor er steeds kleine groepjes leerlingen tegelijk een activiteit volgen. De activiteiten bestaan uit:

  • rondleiding
  • werknemer interview (op school voorbereid)
  • doe activiteit 

Hierdoor wordt zo’n bezoek veel meer gericht op individuele belangstelling en vragen, verlaat de leerling het bedrijf met een duidelijk beeld van het bedrijf en de mogelijkheden en heeft de werknemer het gevoel dat de door hem verstrekte informatie is overgekomen.

BERICHTEN:

Op bedrijfsbezoek bij…

Leerlingen van Vitus MAVO Naarden bezoeken een van de zes bedrijven die hun deuren hadden geopend voor een bedrijfsbezoek.

IMPRESSIE VAN BEDRIJFSBEZOEKEN:

Stuur een bericht:

 

Gegevens:

Stichting Beleef je Beroep
Menuetstraat 57
1312 TZ Almere

KVK: 65314212

Projectleiders:

Frank van der Sluijs  (06) 29 51 62 57
Ivo Solinger (06) 40 61 58 00