First LEGO League

Tijdens het First LEGO League seizoen 2020/2021 werden de teams uitgedaagd om uitvindingen en innovaties te bedenken rondom sport en technologie! We zijn benieuwd wat het thema van 2021/2022 wordt.

Drie goede redenen om mee te doen:

De jonge deelnemers…

 • leren samenwerken en oplossingsgericht denken
 • ontdekken spelenderwijs de basis van automatiseren
 • ontwikkelen hun presentatietechnieken

First LEGO League 2020 – 2021

‘RePlay’ – voor sportieve uitvinders!

Jongeren gaan onderling de strijd aan met hun zelf ontworpen en geprogrammeerde Lego-robots. Welke robot voert de missies het beste uit? Daarnaast denken zij rond het thema een slimme innovatie uit en presenteren dat aan een deskundige jury. Tegelijkertijd beoordeelt de jury het (leer)proces en het teamwork (de Core Values) van elk team. De winnaar van de regiofinale gaat naar de Beneluxfinale…  en misschien wel naar de Wereldfinale!

Wereldwijd doen uit 70 landen maar liefst 250.000 kinderen mee aan de First Lego League. In Nederland faciliteert Stichting Techniekpromotie de regio’s en organiseert de BeNeLux finale. Beleef je Beroep is regiopartner voor Flevoland en de regio Gooi & Vechtstreek.

Beleef je beroep ondersteunt teams en teamcoaches

De LEGO League biedt een erg leuk leer- en ontdekprogramma. Toch blijkt extra ondersteuning voor sommige teams en coaches gewenst. Voor de teams die in onze regio’s meedoen ontwikkelen we daarom een inspirerend support-aanbod.

Ter ondersteuning bieden we op woensdag 11 november en woensdag 6 januari een online CoachTalk (info) aan en staan we ook dit jaar klaar voor de teams die wat tips en trucs nodig hebben.

 

De missies van dit seizoen in 10 minuten:

Impressie van de regiofinale ‘op afstand’:

Meedoen? 

 Inschrijven is mogelijk vanaf begin mei. Meld je team aan via de registratieknop op deze pagina.

De deelopdrachten kunnen klassikaal en/of in groepjes worden gedaan: 

 • Vorm verschillende teams in de klas en maak een eigen schoolfinale
 • Brainstorm over innovatie rondom het thema en werk dit uit in een verrassende presentatie
 • Bouw de beste LEGO robot voor de missies en zorg dat je zoveel mogelijk missies kunt uitvoeren
 • Zorg dat jouw team opvalt met bijvoorbeeld een stoere naam, spandoek, t-shirts, mascotte, noem maar op.

Ieder team dat aan de regiofinale meedoet bestaat uit maximaal 10 jongeren in de leeftijd van 9 t/m 14 jaar en tenminste één volwassen teamcoach. De teamcoach begeleidt het team bij de voorbereiding op de FLL (regio)finale. Naast de teamcoach kan het team ook een teammentor hebben. De teammentor is niet de directe begeleider van het team maar kan het team helpen met praktische en technische vragen.

Elk team is zelf verantwoordelijk voor de robot die ze gebruiken. Veel scholen hebben al een Mindstorms LEGO-robot. Is dat niet het geval, houd dan rekening met de eenmalige aanschafkosten van de robot (incl. software). Ook zijn er (beperkt) mogelijkheden om een robot in bruikleen te gebruiken. Neem hiervoor contact met op met Stichting Beleef je Beroep.

Regiofinales in maart 2021

Om de organisatie van alle (regio)finales niet te laten lijden onder de coronamaatregelen, werden deze 3 maanden later in een online versie gehouden op 27 maart 2021.

Veranderingen

Sinds het seizoen 2019/2020 zijn er wat wijzigingen ten opzichte van eerdere jaren op het gebied van deelname- en spelregels:

 • In de wedstrijdregel, wedstrijdtermen en materiaalgebruik zijn wijzigingen aangebracht. Check de belangrijkste in dit document (pdf).
 • Breder deelnamepakket voor scholen gericht op betrekken hele klas! Inclusief materiaal waarmee iedere leerling gaat automatiseren en bouwen.
 • Materiaal en online trainingen voor PO en VO om FLL te integreren in onderwijsprogramma
 • Vereenvoudiging van de handleidingen, minder losse documenten meer overzicht.
 • Aangepaste inschrijfmogelijkheid vriendenteams

We bedanken...

In het kort

WIE: Voor iedereen van 9 t/m 15 jaar
WAT: First LEGO League
THEMA 2020/2021: RePLAY
INSCHRIJVEN: €150 per team/klas
MISSIESET: €120 per set

BERICHTEN OVER DE FIRST LEGO LEAGUE :

Projectleiders:

Frank van der Sluijs 
T: (06) 29 51 62 57
E: frank@beleefjeberoep.nl

Ivo Solinger
T: (06) 40 61 58 00
E: ivo@beleefjeberoep.nl

Gegevens:

Stichting Beleef je Beroep
Menuetstraat 57
1312 TZ Almere

E: info@beleefjeberoep.nl

KVK: 65314212
BANK: NL30 INGB 0007 3106 61

Stichting Beleef je Beroep voert in opdracht van Jet-Net & TechNet regiocoördinatie in Flevoland en Zwolle (Ivo Solinger), Utrecht en de Gooi- & Vechtstreek (Frank van der Sluijs). Daarbij ligt de focus op Wetenschap & Technologie in het onderwijs en samenwerking tussen regionaal onderwijs (PO/VO) en bedrijfsleven.