Robots en innovaties bij Lego League Gooi

Zaterdag 7 april organiseert Stichting Beleef je Beroep de Flevolandse regiofinale van de First LEGO League bij de Vitus Mavo in Naarden. Jongeren van 9 tot 15 jaar uit heel Flevoland gaan met hun LEGOrobot de uitdaging aan om punten te scoren bij de missies op de wedstrijdtafel. Ook presenteren zij hun innovatie rondom het thema ‘Cargo Connect’, waarin alles om transport draait.

Welke twee teams gaan door naar de BeNeLux finale? Tijdens de regiofinale worden de teams beoordeeld in drie wedstrijdrondes en een presentatie plaats. De teams worden daarnaast ook beoordeeld op hun samenwerking als team en de wijze waarop hun robot is gebouwd en geprogrammeerd. Juryleden komen uit het lokale bedrijfsleven of het onderwijs. De regiofinale is ook voor toeschouwers toegankelijk.

De LEGO League valt dit seizoen binnen het programma ‘Maak het met techniek’ van Sterk Techniekonderwijs in de regio. Hierdoor worden scholen uit het Voortgezet Onderwijs gemotiveerd om het project in te zetten bij de oriëntatie op en promotie van techniek en technologie.

Met deelname aan de FIRST LEGO League halen scholen, verenigingen en clubs een indrukwekkende onderwijsuitdaging in huis rondom automatiseren, techniek en projectmatig werken. Deelnemende teams ontvingen in september hun missieset en projectopdracht om toe te werken naar deze regiofinale.

First LEGO League 2021-2022

Missies, onderzoek, uitvindingen, teamwork!

Wereldwijd doen uit 70 landen maar liefst 250.000 kinderen mee aan de First Lego League. In Nederland faciliteert Stichting Techniekpromotie de regio’s en organiseert de BeNeLux finale. Beleef je Beroep is regiopartner voor Flevoland en de regio Gooi & Vechtstreek.

Onze regiofinales:

  • Zaterdag 2 april 2022: Regio Flevoland
  • Zaterdag 9 april 2022: Regio Gooi & Vechtstreek

Beleef je Beroep ondersteunt teams en teamcoaches

De LEGO League biedt een erg leuk leer- en ontdekprogramma. Toch blijkt extra ondersteuning voor sommige teams en coaches gewenst. Voor de teams die in onze regio’s meedoen ontwikkelen we daarom een inspirerend support-aanbod.

Ter ondersteuning bieden we twee keer in het seizoen een CoachTalk aan en staan we ook dit jaar met onze ambassadeur Bert Venema klaar voor de teams die wat tips en trucs nodig hebben.

Volgend seizoen ook meedoen?

Inschrijven is mogelijk vanaf begin mei. Meld je team aan via de landelijke website voor de LEGO League. Je ontvangt dan de missieset(s) en verdere toelichting voor het opzetten van het project.

De deelopdrachten kunnen klassikaal en/of in groepjes worden gedaan: 

  • Vorm verschillende teams in de klas en maak een eigen schoolfinale
  • Brainstorm over innovatie rondom het thema en werk dit uit in een verrassende presentatie
  • Bouw de beste LEGO robot voor de missies en zorg dat je zoveel mogelijk missies kunt uitvoeren
  • Zorg dat jouw team opvalt met bijvoorbeeld een stoere naam, spandoek, t-shirts, mascotte, noem maar op.

Ieder team dat aan de regiofinale meedoet bestaat uit maximaal 10 jongeren in de leeftijd van 9 t/m 14 jaar en tenminste één volwassen teamcoach. De teamcoach begeleidt het team bij de voorbereiding op de FLL (regio)finale. Naast de teamcoach kan het team ook een teammentor hebben. De teammentor is niet de directe begeleider van het team maar kan het team helpen met praktische en technische vragen.

Elk team is zelf verantwoordelijk voor de robot die ze gebruiken. Veel scholen hebben al een Mindstorms LEGO-robot. Is dat niet het geval, houd dan rekening met de eenmalige aanschafkosten van de robot (incl. software). Ook zijn er (beperkt) mogelijkheden om een robot in bruikleen te gebruiken. Neem hiervoor contact met op met Stichting Beleef je Beroep.

 

In het kort

WIE: Voor iedereen van 9 t/m 15 jaar
WAT: First LEGO League
THEMA 2021/2022: Cargo Connect
INSCHRIJVEN: €150 per team/klas
MISSIESET: €120 per set

Onze sponsoren

Projectleiders:

Frank van der Sluijs 
T: (06) 29 51 62 57
E: frank@beleefjeberoep.nl

Ivo Solinger
T: (06) 40 61 58 00
E: ivo@beleefjeberoep.nl

Gegevens:

Stichting Beleef je Beroep
Menuetstraat 57
1312 TZ Almere

E: info@beleefjeberoep.nl

KVK: 65314212
BANK: NL30 INGB 0007 3106 61