Week van de Techniek

Basisonderwijs beleeft techniek bij ROC Friese Poort

“Ik wist niet dat je water kunt meten om zo te onderzoeken waar het water vandaan komt” vertelt Iris enthousiast. Ze is een van de 550 basisschoolleerlingen die donderdag en vrijdag deelnemen aan de Week van de Techniek bij ROC Friese Poort Emmeloord. Het ROC organiseert het evenement met Stichting Beleef je Beroep.

Het water meten is een van de zes workshops die de leerlingen volgen. Vrijwilligers van het Waterschap Zuiderzeeland maken van de jongens en meisjes tijdens hun workshop ware onderzoekers. Andere workshops worden aangeboden door OVG/TOF, OTIB en ROC Friese Poort zelf. Daar worden de deelnemers meegenomen in de wereld van 3D ontwerpen, de bouw en robottechiek. Ook duiken ze het riool in tijdens een workshop van InfraVak. 

“Een breed beeld geven van techniek en laten zien dat techniek je uitdaagt. Dat zijn onze redenen om iedere twee jaar een evenement als dit te organiseren”, vertelt Marten Jan van Olphen. Hij is manager van de opleidingen Techniek in Emmeloord en kent de behoefte aan technisch personeel in de regio goed. “Bedrijven staan te springen om een nieuwe generatie die kiest voor techniek. Er zijn tekorten terwijl de technische markt blijft groeien. We zijn blij dat jongeren een positiever beeld hebben van techniek dan een paar jaar geleden. Ze zien de uitdaging en beseffen dat techniek niet weg te denken is. Met de Week van de Techniek bouwen we daar aan mee”.

In het kort

WIE: 570 basisschool leerlingen
WAT: Week van de Techniek
WANNEER: 19 en 20 april 2018
WAAR: ROC Friese Poort (Emmeloord)