Experimenteer & ontdek tijdens een ßeroepenfestival

Het Bètafestival als voorbeeld voor een beroepenfestival:

Tijdens het Bètafestival geven bedrijven en organisaties op school workshops in de vorm van  belevingen rond technologie en onderzoek. De leerlingen uit vmbo, havo en/of vwo nemen deel aan experimenten en proefjes, masterclasses, wetenschapsquiz en demonstraties. Ook hoort ‘speeddaten’ met professionals tot de mogelijkheden. Een unieke kans om de uiteenlopende beroepsmogelijkheden van werken met onderzoek en technologie te leren kennen.

Weet waar je voor kiest!

Door jongeren kennis te laten maken met de beroepen en bedrijven achter de bètavakken, verbreden zij hun horizon op het gebied van beroepsmogelijkheden. Doel is om de keuze voor een bèta profiel of  technische vakrichting in het eindexamenpakket of vervolgstudie te stimuleren.

Onderwijs en bedrijfsleven werken met het Bètafestival samen op het gebied van beroepenpromotie en loopbaanoriëntatie. Deelname van het regionale bedrijfsleven is een van de succesfactoren. Jongeren herkennen vaak de bedrijven uit hun leefomgeving en ontdekken welke bedrijvigheid zich afspeelt achter de vaak anonieme gevels op bedrijventerreinen.

Op maat georganiseerd

Het Bètafestival wordt altijd op maat georganiseerd. Zo organiseerden wij het festival onder andere voor 80 leerlingen van het Pieter Zandt College op Urk, maar ook voor de 700 leerlingen van RSG Levant in Zeewolde, met maar liefst 34 doe-activiteiten. De activiteiten worden aangeboden binnen het concept van de ‘7 werelden van techniek’ van Jet-Net & TechNet, waarbij natuurwetenschappen en technologie een belangrijke rol spelen:

  • Mens & Gezondheid
  • Energie, Water & Veiligheid
  • Voeding & Natuur
  • Wonen, Werken & Verkeer
  • Ontwerp, Productie & Wereldhandel
  • Digitaal, Media & Entertainment
  • Hi-Tech & Science

 

Meer dan een eenmalig evenement

De mogelijkheid om na het Bètafestival een of meer bedrijfsbezoeken aan te bieden, geeft extra verdieping aan het evenement. Tegelijkertijd zien we dat contacten die worden opgedaan tijdens een Bètafestival gebruikt worden door de jongeren zelf. Leerlingen gebruiken de contacten voor praktijkopdrachten of -onderzoek in het kader van hun profielwerkstuk. Bedrijven raken betrokken bij het onderwijs waardoor zij en willen bijdragen door als opdrachtgever op te treden voor bijvoorbeeld een Technasium klas.

Een Bètafestival organiseren?

Sluit een Bètafestival aan bij uw gedachten over leer- en loopbaanoriëntatie of het vergroten van het bewustzijn rondom technologie en onderzoek? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bekijken. Stichting Beleef je Beroep is ervaren in het organiseren van dergelijke activiteiten en het opbouwen van een sterk netwerk voor onderwijs en bedrijfsleven.

In het kort

WAT: Beroepenfestival (Bètafestival, Zorgfestival, CareerDay @School, Beroepensafari, …)
WIE: Voor leerlingen vmbo, havo, vwo
HOE: Een carrousel van experimenten en workshops door het bedrijfsleven in de school, vervolgd met bedrijfsbezoek naar keuze.

RELEVANTE BERICHTEN:

Oktober: PET Event Gooi 2023

Oktober: PET Event Gooi 2023

Op wereldreis door techniek! Van 2 t/m 4 oktober 2023 gaan leerlingen uit groep 8 op wereldreis door techniek tijdens het PET Event in Laren. Dit kan je verwachten van het PET Event: Een ochtend of middag langs 7 Werelden van Techniek Leuke workshops, proefjes en...

IMPRESSIE:

Projectleiders:

Frank van der Sluijs 
T: (06) 29 51 62 57
E: frank@beleefjeberoep.nl

Ivo Solinger
T: (06) 40 61 58 00
E: ivo@beleefjeberoep.nl

Gegevens:

Stichting Beleef je Beroep
Menuetstraat 57
1312 TZ Almere

E: info@beleefjeberoep.nl

KVK: 65314212
BANK: NL30 INGB 0007 3106 61