First LEGO League

Teamwork, computers, techniek en spanning! Dat zijn de pijlers onder de First LEGO League.  Leerlingen van 9 tot en met 14 jaar gaan daarbij onderling de strijd aan met zelf geprogrammeerde en gebouwde Lego-robots. De winnaar van de regiofinale gaat naar de Beneluxfinale…  en misschien wel naar de Wereldfinale!

First Lego League is een jaarlijkse wedstrijd waarbij leerlingen het uiterste uit zichzelf halen door met Lego een robot te bouwen.  Met die robot moeten ze een aantal opdrachten uitvoeren. Bovendien doen de kandidaten in teamverband onderzoek naar de maatschappelijke rol van techniek en technologie in de samenleving. De prestaties van de leerlingen wordt beoordeeld door juryleden die afkomstig zijn uit het regionale bedrijfsleven en onderwijs.

Wereldwijd doen uit 70 landen maar liefst 250.000 kinderen mee aan de First Lego League. De First Lego League is voor scholen een geweldige manier om de leerlingen spelenderwijs te laten nadenken over een toekomst in de techniek. Voor Nederland ligt het faciliteren van regio’s en het organiseren van de BeNeLux finale bij Stichting Techniekpromotie. Beleef je Beroep is regiopartner voor Flevoland en het Gooi.

Tijdens de FIRST®LEGO® League ontwikkelen de jonge talenten:

 • Samenwerking
 • De basis van programmeren
 • Ambitie
 • Presentatietechnieken

jongeren uit 70 landen doen mee aan de FLL!

In het kort

WIE: Basis- en voortgezet onderwijs
WAT: First LEGO League
THEMA 2019/2020:
INSCHRIJVEN: €125 per team*
*) de definitieve inschrijfgelden volgen medio april.
MISSIESET: €120 per set

REGIOFINALES 2019:
‘T GOOI: 7 december 2019
FLEVOLAND: 14 december 2019

Veranderingen seizoen 2019-2020

Voor het seizoen 2019/2020 volgen er wijzigingen ten opzichte van eerdere jaren op het gebied van deelname- en spelregels. Inschrijven kan dit jaar daarom vanaf 1 mei (i.p.v. 1 april).

Houd rekening met de volgende aanpassingen:

 • Breder deelnamepakket voor scholen gericht op betrekken hele klas
 • Materiaal voor scholen om zelf een schoolcompetitie te doen
 • Vereenvoudiging van de handleidingen
 • Verbeterde inschrijfmogelijkheid vriendenteams
 • Lichte prijsstijging inschrijfgeld

Meedoen? 

Inschrijven is mogelijk vanaf begin mei. Meld je team binnenkort aan via de aanmeldknoppen op deze pagina. Meedoen met de LEGO League kan met de hele klas door samen te werken aan de voorbereidingen of door meerdere teams te vormen.

LET OP: door wijzigingen in het pakketaanbod kan onderstaande informatie nog wijzigen.

De deelopdrachten kunnen klassikaal en/of in groepjes worden gedaan: 

 • Brainstorm over innovatie rondom het thema en werk dit uit in een verrassende presentatie,
 • bouw de beste LEGO robot voor de missies en zorg dat je zoveel mogelijk missies kunt uitvoeren,
 • zorg dat jouw team opvalt met bijvoorbeeld een stoere naam, spandoek, t-shirts, mascotte, noem maar op.

Ieder team dat aan de regiofinale meedoet bestaat uit maximaal 10 jongeren in de leeftijd van 9 tot 15 jaar en tenminste één volwassen teamcoach. De teamcoach begeleidt het team bij de voorbereiding op de FLL (regio)finale. Naast de teamcoach kan het team ook een teammentor hebben. De teammentor is niet de directe begeleider van het team maar kan het team helpen met praktische en technische vragen.

Elk team is zelf verantwoordelijk voor de robot die ze gebruiken. Veel scholen hebben al een Mindstorms LEGO-robot. Is dat niet het geval, houd dan rekening met de eenmalige aanschafkosten van de robot (incl. software). Ook zijn er (beperkt) mogelijkheden om een robot in bruikleen te gebruiken. Neem hiervoor contact met op met Stichting Beleef je Beroep.

De regiofinale wordt jaarlijks door de Stichting Beleef je Beroep georganiseerd. De 12e regiofinale van Flevoland vindt plaats op zaterdag 14 december bij het Stad College in Almere en de 3e regiofinale in ’t Gooi vind plaats op zaterdag 7 december 2019 bij de Vitusmavo in Naarden.

IMPRESSIE VAN DE FIRST LEGO LEAGUE:

BERICHTEN OVER DE FIRST LEGO LEAGUE :

Wijzigingen LEGO League seizoen 2019-2020

Voor het seizoen 2019/2020 volgen er wijzigingen ten opzichte van eerdere jaren op het gebied van deelname- en spelregels. Inschrijven kan dit jaar daarom vanaf 1 mei (i.p.v. 1 april).

Projectleiders:

Frank van der Sluijs 
T: (06) 29 51 62 57
E: frank@beleefjeberoep.nl

Ivo Solinger
T: (06) 40 61 58 00
E: ivo@beleefjeberoep.nl

Gegevens:

Stichting Beleef je Beroep
Menuetstraat 57
1312 TZ Almere

E: info@beleefjeberoep.nl

KVK: 65314212